Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


ČOKOLÁDA

Obrazek

Kde se vzala?


Vznik čokolády je zahalen tajemstvím. Jisté je, že si na ní pochutnávali už v předkolumbovské Americe. Cocahuatl starých Mayů a Toltéků a xocoatl Aztéků se z původního  nápoje  , podávaného pouze indiánské šlechtě a kněžím, stala pochoutkou známou dnes po celém světě. Z Evropanů ji poprvé uviděl a ochutnal Kryštof Kolumbus v roce 1502, při své čtvrté cestě na ostrově Guanaja, kde kakaové boby byly tenkrát dokonce platidlem. Hernando Cortéz ji v roce 1509 přivezl do Španělska. Z původní indiánské receptury, ve které nechyběla paprika, chilli, skořice a pižmo, Španělé vynechali koření a přidali med, vodu z pomerančových květů, anýz, oříšky a mandle a naše známá čokoláda byla na světě. Postupně ji zjemňovali přidáváním skořice, hřebíčku, madeirského  vína  či vaječného žloutku.

Obrazek

Jednu z nejkvalitnějších čokolád na světě dělá francouzská firma Valrhona, s jejímiž produkty pracují i  šéfkuchaři  Mollica a Faletans. Má vlastní kakaové plantáže v Ghaně, Pobřeží slonoviny, Brazílii, Indonésii, Kamerunu a Malajsii v těch nejlepších polohách a z nich vozí nejaromatičtější kakaové boby ke zpracování.

Obrazek

Na plantážích se v podstatě pěstují jenom tři odrůdy kakaovníku. Forastero, což je něco podobného jako káva Robusta, jemná Criollo a kříženec obou Trinitario. Pouze z jednoho ze tří stovek květů se na kmeni kakaovníku vytvoří lusk skrývající kakaové boby. Ty se sbírají po celý rok. Po vyloupání z lusku se kakaové boby praží při teplotě od 120 °C do 140 °C podle původu a typu. Potom se odstraní skořápky a jádro se rozdrtí na tzv. grué. To se dále mele na jemnou pastu, do které se přidávají přísady jako cukr,  mléko  , vanilka atd. Směs se rozmixuje a vlije do forem. Potom přijde takový Vito a Arnaud a připraví z čokolády dokonalý chuťový koncert.

Obrazek

V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády – zrodila se mléčná čokoláda.

 

Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.

Obrazek

 

Tajemná moc čokolády

 

Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá – nejen pro duši.

 

Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.

 

Čokoláda podněcuje dobrou náladu

 

Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.

 

Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.

 

Čokoláda pro jemnou pokožku

Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.

Obrazek

Čokoláda se během svého vývoje stala součástí našich jídelníčků a snad každý z nás se s ní v jedné z jejích podob setkal. Ať už o ní přemýšlíme jako o výživné, zdraví prospívající, nebo jako o nebezpečném lákadle a zdroji nepotřebných kalorií, nemusíme se cítit provinile, když si tu a tam ochutnáme malý, luxusní čtvereček, který si necháme rozpustit na jazyku a pocítíme sametově hebkou, sladkou chuť jejího aroma, které nám proběhne po celém těle.

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

i s vašimi sračkami na tělo

(zatracené svině-, 23. 2. 2012 11:39)

si naser a máš to za jedny prachy,stejně se sebou víc nesesmolíš,debile a provokatére.

čoko

(David, 8. 2. 2011 15:19)

Miluju čokoládu. Je ze mě závislák!
http://greenkitty.mypage.cz/

Čokoláda na tělo

(Iveta, 11. 11. 2010 19:48)

Ahoj. Zde je možné zakoupit produkt s názvem čokoláda na tělo. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? :) Vypadá to zajímavě.

http://www.gumo.cz/SHIATSU-Body-painting--cokolada-pro-malovani-na-telo,397.html

čokoláda

(Zuzana, 14. 10. 2009 6:18)

ja mam rada slatke í čokoládu toje vyborna a taky se mí s pílip po čokoladě í bonboněry mAM STRASNĚ RADA NEJRAČÍ BYCH TO VŠECHNO OBCHODĚ VYBRAKOVALA TY REGALY SČOKOLADAMA TO BYCH SÍ DALA DO TĚLA zuZANA

Pro milovníky čokolády jako jsem já

(simonakratka, 30. 5. 2009 18:48)

Ahoj, jestli jste stejní milovníci čokolády jako jsem já, tak se s vámi musím podělit o úžasný zážitek - jako narozeninový dárek jsem dostala od přítele čokoládovou masáž a zábal a absolutně si to nemůžu vynachválit. Nejprve jsem měla peeling, pak mě namasírovali (ježiš to byla vůně) a následně zabalili...Opravdu úžasné, určitě nemusím říkat, že jsem to zakončila tabulkou jedné mléčné:-D Kdyby to někoho nalákalo, tak nabídka je třeba na www.zlutaraketa.cz..Mějte se!

www.didlinka06.blog.cz

(Didlinka06, 8. 12. 2008 18:08)

Ahojky u mě na blogu je 2.bleskowka tak se zapoj jestli chces můžes dostat diplomek! Mimochodem hezu blog pa

www.zanulka.blog.cz

(Zanulka, 28. 10. 2008 22:36)

Ahojky mam na blogu 4. bleskowku tak se zapoj. Papa Žanulka

PS: srry za reklamu

:-)

(Ferda, 18. 10. 2008 16:02)

máš to tu pěkny <a href="http://www.jajanka.estranky.cz/">jajanko</a> :)

Lepší doména tvých stránek

(WebMaster, 5. 6. 2008 20:19)

Vaše webové stránky jsou i na lepší doméně než na www.jajanka.estranky.cz tak jsem Vám je naklonoval i na www.jajanka.tk... Nashledanou Mara.Leffler@seznam.cz

...

(Pampeliska, 14. 2. 2008 10:45)

mas to tu pekny.. a zajimavej clanek, cokoladu miluju..:o))
http://mydlovabublina.blog.cz/

...zemřu sladce...

(Aďulka, 20. 12. 2007 15:48)

...tolik informací o čokoládě...a co z toho je pravda a co pouhý výmysl?...tolik názoru, postřehů a snad i faktů...na jedné straně čokoláda zabíjí...na druhé je zdravá...No...nevím jak vy, ale já čokoládu miluju!!! A nehodlám to měnit! Ať už jsou všechny ty věci, co se tu dozvídám pravdivé nebo ne...Jestli opravdu zabíjí...tak to bude sladká smrt...:)

saru to je krava ja miluji kiki

(saru to je krava ja miluji kikinu, 3. 12. 2007 18:24)

sara je nej krava

chutná ale....

(vishnu, 28. 11. 2007 0:41)

Mému tělu čokoládička moc a moc chutná. Je tu ale taková překážka. V čokoládě se nachází mléko. A mě to může srdce utrhnout, když vím, jakým způsobem je nakládáno s kravičkami a s jejich děťátky. Dokonce vážně uvažuji o cestě k veganství. Nebo existují snad čokolády, které neobsahují mléko?

rth

(wrth, 22. 11. 2007 16:57)

pardon meke i tam ma byt

jsem zamilovany

(honza panes, 22. 11. 2007 16:56)

ja nejsem zamilovany do cokolady ja jsem zamylovany do sary klugerove

cokolada

(jan, 22. 11. 2007 16:54)

mnam fuj

cokolate

(jan, 22. 11. 2007 14:45)

cokolada je hnusna

...

(vera, 11. 10. 2007 18:22)

Ahoj máš opravdu moc pěkně a zajímavě vytvořený stránky. Na mích mám taky pár článků o čokoládě tak když by ses chtěla podívat http://veraangel.wz.cz

kakaové boby

(joli, 15. 9. 2007 21:58)

jedli ste neprazené, kakaové boby z ktorých sa vyraba čokoláda? to je mňamka :)

mňam...

(Vojta, 22. 8. 2007 11:32)

Miluji čokoládu,obzvlášť hořkou.
www.geniuss.estranky.cz