Jdi na obsah Jdi na menu

Smrt Tutanchamónova

22. 1. 2007

V době, kdy vládnul Tutanchamón, bylo na faraonově dvoře oblíbené červené víno. I faraon si dopřával tento mok, ale ne ledasjaký. Na džbánech s vínem uváděli tehdejší vinaři i ročník, původ i jméno vinaře, z jehož produkce víno pocházelo! Vědcům nebylo, ale stále jasné, zda Tutanchamón a jeho dvořané pili víno bíle nebo červené. Rozborem zaschlých usazenin na dně džbánu, ale vyřešil i tuto otázku a odpovědí je: Tutanchamón pil červené!

Obrazek

Nejznámější vládce antického Egypta, Tutanchamón, opustil tento svět ve svých devatenácti letech. První zprávy o tom, že Tutanchamón nezemřel přirozenou smrtí, se vynořila kolem roku 1969 po rentgenových snímcích, které prokázaly, že faraon v době smrti neměl více jak devatenáct let a zemřel následkem proražení lebky. Faraon byl napaden během spánku. Vládce v té době musel spát na břichu a silná rána způsobila zlomení nosu a vtisknutí nosní přepážky do lebky. Na trůn vstoupil kolem roku 1333 před našim letopočtem, tedy asi ve svých osmi letech. Vlády se ujal po smrti Amenhotepa IV.

ObrazekZavedení nového náboženství bylo pro obyvatele nilského údolí skutečným šokem a záhy vedlo k masovým protestům. Kdy Tutanchamón vstoupil na trůn, nastala další revoluce. Nezletilý faraon se pod vlivem svých rádců rozhodl opět zemi přivést k minulému náboženství. Rostl zájem těch, kteří měli zájem odstranit ho z trůnu. V královském doprovodu byli dva lidé, kterým mimořádně záleželo na odstranění Tutanchamóna. Prvním z nich byl vychovatel mladého monarchy, velekněz Ai, druhým ctižádostivý vojevůdce a stoupenec tvrdé linie, generál Horemheb. Velekněz hrál důležitou roli u dvora již za dob dřívějšího faraona. Ai, podpořil jeho počínání, aby pak, později, když se věci začaly vymykat kontrole, opět podpořil stará božstva. Díky tomu byl jednou z nejdůležitějších osobností ve státě.

Horemheb neměl tak silnou pozici, ale byl stejně důvtipný. Věděl, že v případě smrti Tutanchamóna se jeho prvním nástupce stane Ai. Rozhodl se nejdříve odstranit vládce, pak pomoci k moci veleknězovi Aiovi, po čase ho obvinit z vraždy faraona a sám se ujmout vlády. Nástupce Tutanchamóna vládl sotva čtyři roky (1311-1307 p.n.l). Okolnosti jeho náhlé smrti nejsou známy. Na trůnu ho zastoupil Horemheb a zemřel přirozenou smrtí.

V oficiální zprávě se praví, že: „Vědci nenašli stopy zločinného působení a poškození uvnitř lebky bylo způsobeno již po smrti Tutanchamóna“. Dle mínění vedoucího vědecké skupiny poškodili lebku lidé, kteří balzamovali mrtvolu. V antickém Egyptě mrtvolám vytahovali mozek přes nos a dávali ho do speciální urny. A proč faraon zemřel tak mladý? Dle mínění vědců mohla příčinou předčasné smrti Tutanchamóna infekce, která nastala, když si vládce zlomil levou stehenní kost.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lenka - Tutanchamón

26. 2. 2007 12:13

Je to chudák ale zasloužil si to .