Jdi na obsah Jdi na menu

Životopis Sai Baby

19. 11. 2006

Životopis Sai Baby

Přišel na svět jako avatar. Jeho předchozí inkarnace byla Shirdi Baba

Obrazek

Sri Sathya Sai Baba se narodil 23.listopadu 1926 při východu slunce v Puttaparthi, vesnici ve státě Andhra Pradesh jako Ratnakara Sathya-Narayan Raju. Rodina Raju, ve které se narodil byla známá svou zbožností. Jeho narození předcházela tajemná znamení. Těsně před jeho zrodem, tambura (strunný nástroj), která visela na zdi v domě, v noci sama od sebe brnkala melodie a maddala (buben), udával jemně rytmus. Dítě dostalo jméno Sathya-Narayan, bylo velmi krásné, čemuž se není co divit, protože už od narození mělo všechny jogické duševní síli, které provázejí zrod božského vtělení, Avatara. Už ve věku 3 let měl velké soucítění s lidským utrpením. Nutil svou rodinu, aby dali najíst každému žebrákovi, který u nich zaklepal na dveře. Nejedl nic, co byť vzdáleně přišlo do styku s nevegetariánskou potravou a vyhýbal se místům, kde byla mučena nebo zabíjena zvířata. Vždy mluvil pravdu. Již jako batole měl jedinečnou schopnost získávat odnikud a z ničeho ovoce, květiny, cukroví, pouhým pohybem ruky. Byl moudřejší než učitelé a mohl nahlížet do minulosti i budoucnosti. V 10 letech založil Badžanovou skupinu, některé badžany zdramatizoval a zmínil se tam o Sai Babovi ze Shirdi. Uměl krásně zpívat, hrát i tancovat.

ObrazekVe 13ti letech ho uštkl velký černý škorpión, byl v bezvědomí. Sathya se za 2 dny vzpamatoval, ale začal se chovat zvláštním způsobem. Mlčel, někdy zpíval či recitoval verše, vysvětloval starobylé indické moudrosti, nejedl. (Sai Baba řekl, že tak on sám podnítil proces své manifestace, protože již nemohl déle čekat a hrát si jako pouhý chlapec. Chtěl prokázat, že byl nedotčen jedem objektivního světa.) Rodiče si mysleli, že ho posedl zlý duch, tak ho vzali na léčení k zaklínači. Léčba byla velmi bolestivá, bylo to mučení. Sathya však prošel vším aniž by dal na sobě znát jakýkoliv pocit bolesti. Proč musel projít touto "léčbou" vysvětluje Sai Baba: "Ani když jste viděli, jak malý chlapec snáší toto veškeré mučení, nebyli jste přesvědčeni, že jsem Sai Babou. Co byste řekli, kdybych se prostě jím jen tak prohlásil? Chtěl jsem, abyste věděli, že jsem božstvím, které je neovlivnitelné bolestí, utrpením, nebo radostí."

23.května 1940 se čtrnáctiletý Satyanarayana prohlásil za Sathya Sai Babu, novým vtělením Sai Baby ze Shirdi. Rychlým pohybem ruky rozhodil po podlaze jasmínové květy, které jak padaly, vytvořily jméno Sai Baba. O sobě praví: "V každém věku přichází Pánův Avatar, aby zachránil, oživil a znovu postavil. Mayasakti (Pán Mayi a mámení) a Yogashakti (Mistr Yogy) přišli společně v jednom lidském těle. Vaše snažení by mělo být přiblížit se k němu a získat jeho milost." Rodině řekl:"Nebudu již Vaším Sathyou, jsem Sai. Maya je pryč. Odcházím. Moje práce čeká." Přestěhoval se do domu Subbamy, ženy účetního, která jej uctívala a milovala a vítala všechny jeho uctívatele ve svém domě. Řekl, že prvních 15 let jeho života byla hra (lila), dalších 16 let bude ve znamení zázraků a pak učení. Dům Subbamy vzhledem k velkému počtu jeho uctívačů, kteří za ním odevšad jezdili přestal za chvíli stačit. A tak ObrazekSai Baba začal stavět v Puttaparthi modlitebnu Prashanti Nilayam. Sai Baba udělal mnoho zázraků, materializuje všemožné předměty, zázračně léčí, udílí vize. Svým dotekem hojí nemoce, odvrací zlo a vytváří nový osud. Převzal na sebe mnohá utrpení jako například opařeniny, spáleniny, příušnice, tyf, horečky, porodní bolesti a podobně. Jeho Vševědoucnost a Všudypřítomnost je zjevná každému, kdo se s ním setká v hovorně. Říká návštěvníkům, co kde řekli, udělali nebo cítili, s kým mluvili a o čem, čeho se obávají, co zamýšlejí, čím trpí a co ztratili. Odpoví na každý dotaz a často ještě dříve, než se otážeme. Ví, co zakoušíme ve snech a může říci slovo od slova, co nám ve snu řekl. Zná minulost každého do nejmenších podrobností a tam, kde je strast a slabost, nahradí je radostí a silou.

Sri Sathya Sai Baba opustí své nynější tělo v roce 2021 ve věku 96 let. Poté se narodí jako Prema Baba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tomas - Sáí Bába

31. 3. 2008 16:02

Zkus http://www.sathyasai.cz
Tou to oficiální stránky Satja Sáí organizace v ČR.

Kristý - Sai Baba

18. 3. 2008 12:21

Ahojky tvé stránkdy jsou užasné moc mě zaujali.Chtěla jsem se zeptat zajímám se o Bai Babu nevíš kde bych koupila cd z jeho písněmi...předem moc děkuji Kristý