Jdi na obsah Jdi na menu

Základní údaje o současném Egyptě, etnika, náboženství, oblečení Egypťanů, slovníček, hieroglify

16. 2. 2007

Obrazek

Základní údaje o současném Egyptě

Úřední název: Egyptská arabská republika

Státní zřízení: Parlamentní republika prezidentského typu. Výkonná úřední moc je svěřena prezidentovi (volen přímou volbou na 6 let) a vládě (31 ministrů,které jmenuje prezident). Zákonodárnou moc má Národní shromáždění a Šúra. Parlament je jednokomorový (454 poslanců, z toho 444 volených a 10 jmenovaných prezidentem).Volební období je 5 let. Šúra je poradní orgán, který připravuje zákony pro parlament (258 členů, 172 voleno a 86 jmenováno prezidentem). Volební období 6 let.

Politické strany:

  • Legální: Národní demokratická strana (vládne, 80% křesel v parlamentu) + 7 menších stran

  • Pololegální: Muslimští bratři (původně byli v ilegalitě, ale v posledních volbách kandidovali jako nezávislí a získali 37 křesel v parlamentu. Byli tedy oficiálně uznáni jako právoplatná politická strana.

  • Ilegální: Egyptská komunistická strana (dle egypt. zákonů žádná z politických stran nesmí být vytvářena na třídních základech). Al Džihád (radikální islámské hnutí), Al Gamaa-I-islamia (radikální islámské společenství)

Správní dělení: 26 guvernorátů a město Luxor, provincie, správní centra, vesnice

Rozloha: 1 001 450 km2

Poloha: Severní Afrika a Sinajský poloostrov na asijském kontinentu. Egypt má přístup ke dvěma mořím: Středozemnímu a Rudému. Z celkové rozlohy Egypta je obydleno úzké údolí kolem Nilu a delta a malá část pobřeží, celkem pouhé 4% celkové rozlohy. 96% území zabírá poušť (Sahara a Arabská poušť).

Počet obyvatel: 75 milionů (90% Arabové)

Hlavní město: Káhira/Cairo (18 milionů obyvatel)

Úřední jazyk: arabština, velmi rozšířena je angličtina

Náboženství: st. náboženství je Islám (90%), koptičtí křesťané, katolíci, řečtí ortodoxní, protestanti se dělí o zbylých 10%

Podnebí: kolem Středozemního moře panuje středozemní podnebí. Pás široký asi 40 km zasahující do vnitrozemí Egypta. Čím dál víc na jih je podnebí teplejší a sušší.. Sever má roční srážkový průměr kolem 190mm,Káhira 24mm,Luxor 3mm,Asuán 1mm.Silné větry tzv.Chamsíny vanou většinou od konce listopadu do poloviny března a přinášejí s sebou oblaka písku v podobě písečných bouří.

Etnika

Beduíni

Beduíny, kterých v Egyptě žije přibližně půl milionu, myslíme kmeny kočovných pastýřů udržujících si dodnes svůj tradiční způsob života. Putují v pouštních oblastech Sahary a Sinaje za čerstvou potravou, jak pro sebe a své rodiny, tak pro stáda velbloudů a koz.
Kmeny žijí velmi semknutým životem. V čele stojí náčelník vážený pro svou moudrost a pozici hlavního soudce. Muži se starají o zvířata, obstarávají potravu a vodu a chodí do měst směňovat kůže, mléko a maso za rýži, cukr, mouku, kávu a další suroviny. Ženy mají naproti tomu na starost stany. Ručně je zhotovují z kozích kůží, staví tábor , když se kmen někde na pár dní usadí a bourají, když odjíždí. Když dojde k rozvodu manželů, ženě zůstává právě stan, zatímco muž odchází se zvířaty.
Beduíni jsou tradičně neuvěřitelně pohostinní. Cizince běžně pozvou na pár nocí do tábora a ten jim oplátkou předává u čaje zprávy o nových událostech.

Núbijci jsou často považováni za nejstarší národ v dějinách. Egypťané později núbijskou zemi, známou také pod jménem království Kuš, připojili ke své říši a převzali mnoho z jejího kulturního sedimentu. Království Kuš, rozkládající se od prvního nilského kataraktu jižně od Elefantidy k šestému kataraktu, bylo faraóny vždy vysoce ceněno a to především pro svá nemalá ložiska zlata. V jednom období starověku dokonce usedli núbijští králové na egyptský trůn.
Dnes etnikum žije převážně v oblastech na hranici se sousedním Súdánem, jeho původní místo osídlení bylo totiž zatopeno Asuánskou vysokou přehradou, dostavěnou v roce 1970. Přehrada si vyžádala přesídlení více jak 60 000 lidí a pohřbila mnoho archeologických nalezišť, včetně původního místa chrámu Abú Simbel se stejnojmennou núbijskou vesnicí.
I přes nucenou změnu životního prostředí si etnikum snaží uchovat svůj tradiční způsob života jak se dá. Zachovalo si tak např. správní organizaci v čele s radou starších, nicméně mnoho dalšího muselo ustoupit přehradě.
Původní núbijské zvyky a rituály se všechny točily kolem Nilu, v blízkosti něhož stály vesnice. Lidé věřili v říční duchy, kteří jim , budou-li je dobře uctívat, požehnají a přinesou blahobyt.
Řeka provázela člověka celým jeho životem. Novorozeňata v ní byla koupána na znamení, že přebírají její sílu a touhu k životu. Novomanželé vykonávali každý zvlášť očistný rituál po obřadu a ráno po svatební noci pak ještě jeden, tentokrát však již společně. Jakmile žena odložila smuteční šat po smrti manžela, šla ze sebe smít zármutek opět do Nilu.

Berbeři

Berberská menšina žije v Egyptě na severozápadě, převážně okolo oázy Siva.
Vyznačuje se především pevným soudržným životem, řízeným nepsanými pravidly , které uplatňuje vždy nejváženější člen společnosti.
Se soudržností jde pak ruku v ruce určitá uzavřenost. Berbeři neradi řeší své problémy s cizinci. Snaží se co nejvíce se vyvarovat jejich vlivu a tím uchránit svůj tradiční způsob života. Z toho ale už mnoho nezbylo..jen pár lidí se dnes věnuje starým řemeslům, převážně hrnčířství. Postupně mizí původní oděvy ( bohatě vyšívané šaty) , jen s velkými obtížemi byste našli lidi, kteří ještě dobře ovládají starý berberský jazyk tamazigh.
Berbeři se v žádném případě necítí být Egypťany a stát je pro ně někým, kdo staví asfaltové silnice, které postupně vytlačují tradiční velbloudí karavany.

Náboženství

Egypťané se řadí mezi asi miliardu vyznavačů islámu, nejmladšího ze světových náboženství. Islám je v zemi státním náboženstvím, ale není zároveň základem zákonodárného systému, jak je tomu například v Íránu nebo Saúdské Arábii. Egypt patří do rodiny sunnitského islámu, který vyznává asi 92% všech muslimů.

Mohamed a počátek islámu

Mohamed (570 Mekka – 632 Medína) je v islámském světě považován za posledního a samozřejmě nejvýznamnějšího z proroků, za které je považován i Ježíš nebo Abrahám. Sám vymyslel název pro nové náboženství: islám = „odevzdání se Bohu“.
Víru pak zvěstoval ve městě Mekka, odkud ale musel v roce 622 odejít do Medíny. Od tohoto data, tzv. Hidžry, je počítán muslimský kalendář.

Po svém návratu Mohamed Mekku dobývá a získává většinu obyvatel pro svou víru.

Korán

Svatá kniha islámu je veršovaným náboženským textem vzniknuvším v sedmém století za třetího chaláty. Od jeho zjevení Mohamedovi byl předáván dlouhou dobu pouze ústně.
Kniha je členěna do 114 částí, tzv. súr. Na rozdíl od Bible už nepotřebuje žádnou interpretaci, ale dává jasný návod k tomu, jak by měli věřící žít podle Alláha. Jasné poselství, které Korán obsahuje, bylo určitě jedním z faktorů, proč se islám tak rychle rozšířil.

Sunnité a Šiíté

K islámskému schizmatu, tedy rozdělení víry, došlo nějaký čas po prorokově smrti. Převážná část věřících tehdy přijala světské vedení chalífy , jelikož Mohamed podle nich neurčil svého nástupce. Šíité naopak požadovali, aby se hlavou muslimů stal příslušník Mohamedovi rodiny ( tzv. imamát), konkrétně jeho zeť Alí. Politický vůdce by tedy měl být zároveň i vůdcem náboženským.

Koptské křesťanství

Za zakladatele koptské církve je považován svatý Marek, jeden ze čtyř evangelistů. Samotný výraz „Kopt“ pochází z řeckého Aygyptos, tedy Egypťan.

Říká se, že to byli právě Koptové, kteří dali vzniknout poustevnictví, jako jednomu z prostředků dosažení intenzivnějšího náboženského prožitku. Za prvního poustevníka je považován sv. Antonín, který v mladém věku odešel žít do pouště a později založil klášter.

Obrazek

Oblečení Egypťanů

Muži

Průměrný egyptský muž nosí ve městě buď lněný hábit, zvaný galabayyas, či dlouhé kalhoty s trikem. Ti z vyšších tříd již přivykli západnímu typu společenského oděvu, tzn. že pokud sáhnete po klasickém obleku, nemůžete nic zkazit. Chodíte-li po památkách, nemusíte se bát obléknout si sportovní oděv.

Mějte ovšem na paměti, že krátké kalhoty nad kolena nosí Egypťané pod galabayyas jako spodní prádlo, případně jsou bez spodního prádla úplně. Raději se jim tedy vyhněte, nebo byste se mohli dostat do situace, kdy byste vypadali poněkud směšně. Tříčtvrteční kalhoty už jsou naopak přijatelné. V turistických zónách jsou už lidé na západní způsob oblékání dostatečně zvyklí.

Jestliže se ale vydáte na vesnici, v žádném případě se nezapomeňte obléci konzervativněji. A to i za cenu jistého teplotního nepohodlí.

Ženy

My ženy to máme o něco komplikovanější. Jako všechno. Podobně jako pánové, si můžete, dámy, dovolit západní „bussines“ oděv, tzn. blůzu, sukni pod kolena a boty na vysokém podpatku. Opět ovšem pouze ve velkých městech.

Vyhýbejte se hlubokým dekoltům a nápadně odkrytým ramenům. Ty si totiž v muslimské zemi odhalují pouze prostitutky a vy byste se mohly stát terčem nemístných poznámek od zdejších mužů. Stejně tak bych nedoporučovala minisukně nebo tílka na úzkých ramínkách. Pokud můžete, zvolte dlouhé kalhoty s trikem.

Slovníček

Zájmena

ana -já
enta – ty (M) M-mužský rod
enti – ty (Ž) Ž- ženský rod
houwa – on
heya – ona
ehna – my
entů – vy
hum – oni
humma – ony

Odpovědi a otázky

aywa – ano
la – ne
la'a – důrazné ne
léh – proč
éh – co
shokran – děkuji
afuan – není zač
máliš – je mi líto
muškila – problém
mafiš muškila – žádný problém

Základní slovíčka

ism – jméno
ismak – tvé jméno (M)
ismik – tvé jméno (Ž)
ana ismi – jmenuji se

hadretak – pane
hadretik – paní
ragil – muž
madam – žena

min fadlak – prosím (M)
min fadlik – prosím (Ž)
infaddal – prosím, račte (M)
infaddalí – prosím račte (Ž)

Rodina

tefll – dítě
walad – kluk
bint – dívka, dcera
ebn – syn

zoga – manželka
marát – manželka
maráti – moje manželka
góz – manžel
gózi – múj manžel
ach – bratr
achůja – můj bratr
acht – sestra
yachti – moje sestra
habibi – oslovení pro drahého, ale toto oslovení používají pro všechny blízké (kamarády, členy rodiny atd.)

Doprava

arabíja – auto
al fundu – hotel
óda – pokoj
tax – taxi
otubís – autobus
mahata al otobís – autobusové nádraží
al matár – letiště
tajara – letadlo
al kitár – vlak
mahata al kitár – nádraží
šéraa – ulice

Pozdravy a uvítání

Salam aleykom – muslimský uvítací pozdrav
Ma al salama – rozloučení
Sabah al chér – dobré ráno
Sabah al nór nebo sabah al fool – odpověď
Masa al chér – dobrý večer
Masa al nór nebo masa al fool – odpověď
Nahárak saíd – dobrý den
Ahlan wasahlan – vítej
Léla saída – dobrou noc

Amil eh?(M) Amila eh? (Ž)- jak se máš (co děláš) M-mužský rod Ž-ženský rod
Ezeyak )(M) Ezeyik (Ž) – jak se máš ( jak jsi ty)

in shaallah – doufám
hamduiallah – díky bože
sala – modlitba

Odpověď

ana tamam – jsem dobrý
ana kwajís – jsem dobrý
ana kwajísa – jsem dobrá

Čas a místo

fén – kde
emta – kdy
zejj – jak
makán – místo
wa'ad – čas
hena – tady

Dny

naharda – dneska
imberah – včera
bokra – zítra
bády bokra – pozítří

al itnén – pondělí
al talát – úterý
al arba – středa
al chamís – čtvrtek
al goma'ah – pátek
al sabt – sobota
al ahat – neděle

usbóa – týden
šahr – měsíc
sána – rok

Peníze a kolik

flůs – peníze
genéh – libra
pount – libra

bíkam – kolik?
gháli – drahé
rachís – levné
ana ajíz kéda – chci toto (M)
ana ajíza kéda – chci toto (Ž)
ana miš ajíz – nechci (M)
ana miš ajíza – nechci (Ž)
chalas – stačí
emši – jdi pryč
kefaja – dost
méši – dobře souhlasím
hádr – dobře souhlasím
jala – jdem, pojď

Číslovky

sifr – 0
wahid – wahada – 1
itnén – 2
talát – taláta – 3
arba – 4
chamsa – 5
sitta – 6
sabaa –7
tamánja – 8
tisaa – 9
ašara – 10

hedášar – 11
itnášar – 12
taláttašar – 13
arba tášar – 14
chamsatášar – 15
sittášar – 16
sabatášar – 17
tamantášar – 18
tisatášar – 19
ishrín – 20

wahid we išrín – 21
talátín – 30
arbaín – 40
chamsín – 50
sittín – 60
sabín – 70
tamánín – 80
tisín – 90
míja – 100
mitén – 200
alf – 1000
alfén – 2000
milijón – milión

Hieroglify

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

http://egypt.orbion.cz/

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

phaphHtf - sbbolthdBleliBtjEmutsy

27. 5. 2021 13:49

can you take 20mg cialis daily https://cialishav.com/ - cialis 20 mg, best price cialis los angeles

SaighVed - wegmans pharmacy hours dgsolbvfdAuthegexhpzu

27. 5. 2021 7:24

cialis samples free https://krocialis.com/ - e-cialis hellocig e-liquid comprar cialis online usa

JighSwa - geeahdBleliBtjEmutsg

26. 5. 2021 11:42

generic canadian cialis https://ckacialis.com/ - cialis20mg online buy cialis tadalafil

Saighloh - cialis paypal payment afhsdbcAuthegevufvp

26. 5. 2021 6:14

what cialis do https://rcialisgl.com/ - generic cialis online australia cigna cialis

phaphAni - gsaxzvofbldBleliBtjEmutsy

25. 5. 2021 20:46

is it safe to buy from canadian pharmacy online https://pharmacyken.com/ - pharmacy online 365 review online pharmacy germany

RebfSaigh - buy cialis online overnight shipping afhsdbcAuthegegnayn

23. 5. 2021 9:15

cialis professionel https://rcialisgl.com/ cialis free trial

BbshJigh - tadalafil medication hvdgeeahdBleliBtjEmutsv

20. 5. 2021 11:21

mandy flores viagra https://loxviagra.com/ how to make natural viagra

Fmrfphaph - pret viagra 2011 fhwsbbolthdBleliBtjEmutsu

19. 5. 2021 22:05

buy cialis south africa https://cialisee.com/ - cialis canadian pharmacy generic cialis?

LbsoSaigh - caremark pharmacy dgsolbvfdAuthegeqifob

18. 5. 2021 8:14

cialis sales canadian https://ucialisdas.com/ - cialis online canadian cialis dapoxetine online canada

RebfSaigh - where to buy cialis in canada afhsdbcAuthegepgcgw

17. 5. 2021 8:11

cialis & viagra https://rcialisgl.com/ cialis for sale payment paypal

BbshJigh - tadalafil daily hvdgeeahdBleliBtjEmutst

11. 5. 2021 12:33

viagra prices costco https://loxviagra.com/ - when should you take viagra cialis viagra online

RebfSaigh - cialis afhsdbcAuthegekpzhm

11. 5. 2021 4:52

generiac cialis https://rcialisgl.com/ - cialis professional legitimate cialis forsale

Anoophaph - comprar viagra no brasil fcsogsaxzvofbldBleliBtjEmutsj

3. 5. 2021 21:01

viagra headquarters in toronto canada https://llviagra.com/ - viagra valery meladze efecto del viagra en una mujer

Fbsfphaph - phd thesis writing services fhsbbolthdBleliBtjEmutsf

2. 5. 2021 20:42

online pharmacy reviews https://uspharmus.com/ - the canadian pharmacy Copegus

LhdvSaigh - cvs target pharmacy dgsbvfdAuthegezfcso

1. 5. 2021 0:36

buy brand cialis online https://asciled.com/ - the cialis promise program buy cialis

Jbsdphaph - cialis vs viagra vs levitra fbdcacldBleliBtjEmutsd

26. 4. 2021 17:45

Naprosyn https://onlinecanda21.com/ reputable canadian mail order pharmacies

BrfgJigh - cialis 100mg hvgeahdBleliBtjEmutsj

1. 4. 2021 0:39

https://ljcialishe.com/ - free cialis coupon https://cialisvja.com/ - cialis 20mg review https://viagraonlinejc.com/ - what is female viagra https://viagratx.com/ - how much does viagra cost without insurance https://buycialisxz.com/ - how long does cialis stay in your system

GrvGriem - what does cialis look like olgsanvoegfdBleliBtjEmutsc

27. 3. 2021 0:27

https://kloviagrli.com/ - pomegranate juice and viagra together https://vigedon.com/ - walgreens viagra substitute https://llecialisjaw.com/ - cialis erection https://jwcialislrt.com/ - cialis side effects https://jecialisbn.com/ - cheap cialis online

Tereza - Hezké

27. 3. 2008 18:11

máš krásnou stránku fakt bezva doporučim tvoji stránku všem mim kamarádům.Terka.

misulka - velka pochvala

17. 9. 2007 10:05

je to fakticky boží. senzační,úžasný,nejlepší